Geplaatst op Geef een reactie

Nieuwe cursus: Bind je eigen mooie boek

Eind januari 2020 start een nieuwe ‘live’ cursus: Bind je eigen mooie boek. De cursus gaat plaatsvinden bij Kunstkader in Amersfoort. Na afloop van de cursus ga je met drie zelf ingebonden boeken naar huis. In zes dagdelen leer ik je door middel van vouwen, lijmen en naaien de fijne kneepjes van drie favoriete vormen om losse vellen tot boeken te binden. Alle drie de vormen zien er anders uit en zijn voor verschillende toepassingen bruikbaar.

Leporello. Een harmonicaboek dat in meerdere slagen zigzag is gevouwen. Prachtig voor bijvoorbeeld een serie tekeningen of mooie spreuken.

Japanse binding. Losse vellen papier worden op Japanse wijze tot een sierlijk notitieboek gevouwen en gebonden. Een techniek gebaseerd op een eeuwenoude oosterse werkwijze. Zeer geliefd als bijzonder handgemaakt cadeau.

A4 met mooie kaft. Losse vellen papier worden gelijmd, genaaid en voorzien van een stevige gekartonneerde kaft. Een praktisch, stoere en stevige manier van binden voor aantekeningen, recepten, foto’s, gedichten, verhalen. Alles wat je dierbaar is.

Al vaker kreeg ik de vraag of ik naast of in combinatie met de online cursussen ook les op locatie kon geven. Welnu, over niet al te lange tijd gaat dit dus van start want ik vond er onlangs een geschikte plek voor.

Kunstkader is een inspirerende plek waar diverse kunstgerelateerde bedrijven zijn ondergebracht: een winkel voor kunstenaarsbenodigdheden, een lijstenmakerij, een boekenantiquariaat, printservice (ook voor grote formaten), kunstveiling en -handel en Kunstkader akademie. Motto van de Akademie is: van techniek tot inspiratie voor de amateur. En dat is precies wat ik met mijn nieuwe cursus wil bieden.

In mijn komende Boekbindpost komt meer concrete informatie over data, prijs en aanmelding te staan. Heb je belangstelling: meld je vast aan voor deze gratis nieuwsbrief en je hoort er snel meer over.

Geplaatst op Geef een reactie

Boekbindidee, mijn blinde vlek

Klaar voor de start: workshop Boekbindidee bij de Volksuniversiteit Utrecht.
Goed bereikbaar, prettige ruimte, goed verzorgd.

Afgelopen week vond voor de tweede keer dit jaar de workshop Boekbindidee plaats. Een workshop om je op gang te helpen bij een goede ideevorming en voorbereiding op het inbinden van jouw mooie spullen. Zoals foto’s, tekeningen, verhalen, recepten, aantekeningen of andere papieren die je dierbaar zijn. Net als de eerste keer in het voorjaar, was de workshop snel helemaal volgeboekt. Achteraf vind ik het nog steeds een beetje gek van mezelf dat ik in de tien jaar dat ik nu les geef niet eerder op het idee kwam om deze workshop te geven. Ik had er al zoveel meer mensen blij mee kunnen maken. Duidelijk een voorbeeld van een blinde vlek… 🙂

Maar de ogen zijn uitgewreven en de blinde vlek is verdwenen. Boekbinden is toch anders dan schilderen, tekenen of boetseren. Daarover hebben de meesten wel enig idee wat het inhoudt, of het bij je past, wat je ervoor nodig hebt. Over boekbinden is minder bekend. En, onbekend maakt onbemind. Misschien klopt dat wel. Maar zo jammer, want boekbinden is veelzijdig, creatief, ambachtelijk. Je kunt er je ziel en zaligheid op vele manieren in kwijt.

Maar, blijft de vraag: als je er al over denkt om een boekje te maken, hoe begin je dan? Wat heb je nodig, wat is mogelijk, wie kan het je leren? En natuurlijk, als je echt wilt leren boekbinden en dus van plan bent meerdere boeken te gaan maken, dan is oefening onderdeel van de lol. Dan ga je er op voorhand van uit dat je door ervaring beter gaat worden en mogen er in de eerste exemplaren nog wel schoonheidsfoutjes zitten. Maar wat als je maar één boek wilt maken? Bijvoorbeeld een receptenboek, een opa- of omaboek, een gedichtenbundeltje voor een dierbare vriend?

Er zijn zoveel vragen die een drempel kunnen vormen voordat je aan de slag durft te gaan. Met deze workshop help ik de deelnemers graag die hobbels te nemen. Net als in het voorjaar, lijkt dat ook afgelopen week te zijn gelukt. Achteraf vroeg ik naar de ervaringen. Hier enkele van de reacties.

Zeer leerzaam, erg veel ruimte om op de individuele wensen en vragen in te gaan. Erg fijn!

Zo’n mooie middag, waar ik veel heb opgestoken en gaandeweg steeds meer ideeën kreeg. Geweldig.

Prettige, gestructureerde opbouw, veel ruimte voor individuele vragen.

Gezellig, instructief en inspirerend.

Nou, met deze uitspraken ben ik natuurlijk heel erg blij. Zoveel blije mensen in slechts 3,5 uur tijd….

Na afloop van de middag zei ik dat ik het leuk zou vinden om te zijner tijd wat te mogen zien van de boekjes die gemaakt zouden gaan worden. Daar kreeg ik de dag erna een wel hele snelle reactie op. Bij een van de deelnemers, Lenie Voortman, waren de handen zo aan jeuken dat ze direct aan de slag was gegaan. Voor een vriendin die in een wat moeilijke periode zat maakte ze een ‘schaapachtig’ (haar woorden) miniboekje van 5x5cm. Te leuk om niet bij dit bericht te delen.

Voor ieder die denkt: die workshop is wat voor mij. Meld je aan voor een van mijn nieuwsbrieven: Boekbindpost, Boekbindidee of Toffe Peren en je krijgt automatisch bericht.