collages – laat je inspireren

Laat je inspireren door voorbeelden van collages die anderen maakten n.a.v. de kunstles collage en / of de video’s over collagekunstenaars die ik via de atelierpost deelde. Voor een vergroting: klik op de foto’s.


De video over Eunice Parsons was verrassend. Het inspireerde me om dit werkstuk te maken. Het begon met een strookje papier dat overbleef na het verknippen en plakken van mijn muziek partituur. Het strookje werd een rijtje dansers. Te leuk om weg te doen. Zo ontstond deze collage “voetenwerk”.

Hanneke Schalkoort, november 2023


Toen ik de video over het collage-boekje zag was ik meteen enthousiast. Een verzameling van veel kleine prentjes. De knipsels komen uit verschillende tijdschriften. Het is de kleur, de vorm of het onderwerp die de keuze bepaalt. Tijdens de zoektocht zie ik meteen wat er bij elkaar gaat passen. Een huis aangeboden op een grote hand, een huis dat verdwijnt in zee. De cello bespeeld door een bijzonder geschilderde dame, de gitaar die verdwijnt in zijn oorspronkelijke vorm. De overgang gecamoufleerd met een vogel. De bij van het linkse plaatje op weg naar de bloemen op het hoofd op het rechter blad .

Hanneke Schalkoort, maart 2023


Mijn collages zijn analoog. D
eze werken zijn 44 cm bij 25 cm. Ik heb overal in huis plaatjes liggen. Ik knip ze uit en rangschik ze. Ik hou van absurdisme en natuur. Ik heb ook woord collages met actualiteiten uit de krant gemaakt.

Marjolijn de Ruiter,  maart 2023


Eerste werkstukje is gemaakt op de gelliplate met daarbij collage. Tweede is puur collage. Ik vond de les erg leuk om te volgen. Duidelijk en inspirerend. Zal zeker nog een keer een les volgen.

Barbara Morrison, maart 2023


Dit is een digitaal gemaakte collage. Het is een werk uit een jaarproject collages maken naar aanleiding van een zelfgekozen thema. Mijn thema was dromen en nachtmerries. Deze collages moesten dan weer inspiratie zijn voor een schilderwerk in Cobrastijl.

Jenny Kapteijn, maart 2023

Dit werk is een combinatie van collage, Encaustic was en olieverf. Door de herdenking van de watersnoodramp in Zeeland werd ik op het spoor gezet van eerdere watersnoodrampen in Nederland. Dat zijn er nogal wat. Ik woon in Monnickendam, vlakbij het eiland Marken. Voordat de Afsluitdijk werd aangelegd is het hele gebied rond de Zuiderzee meerdere malen overstroomd geweest. Ook rond de grote rivieren hebben zich meerdere rampen afgespeeld. In oude boeken vond ik afbeeldingen en heb deze samengevoegd. De collage vertelt dus een verhaal.
Nadat ik de afbeeldingen had samengevoegd tot een geheel heb ik ze op hout geplakt en bewerkt met Encaustic was en olieverf. De afmeting van dit werk is 12cm hoog, 20 cm breed en ongeveer 3 cm dik.

Ashti Schuit, februari 2023

Bij deze een collage die ik een tijdje terug heb gemaakt. Geïnspireerd door de video’s met verstand op nul scheuren en plakken en toen kwam dit eruit. Leuk om te doen, zou er veel vaker tijd voor moeten maken!

Annemieke van de Spek, 2023

Deze collage is gemaakt van eigen foto’s die ik verknipt heb. Oorspronkelijk wilde ik een abstract beeld maken. Dat werd erg saai. Bovendien was er geen eenheid, het klopte niet. Dan maar met herkenbare beelden en dat ging vlotjes. Ik heb niets vastgeplakt. Mijn plan is foto’s van mijn collages te maken en de losse stukjes/knipsels te bewaren voor een volgend werk. Misschien kan het een serie worden met steeds dezelfde onderwerpen erin verwerkt. Ik heb ook een verfstift gekocht (uni Posca, navy bleu), om wat accenten aan te kunnen leggen.

Mariëtte van Gool, 2022

papier, restanten van schilderijen met acryl, fotocollage

Mincka Buijs, 2022

Ik heb de verschillende filmpjes bekeken en was verrast door de verschillende soorten collages die getoond werden.

Mijn collage geeft het landschap weer waar we bijna dagelijks fietsen. Goudgele graan velden afgewisseld met verwilderd groen, hoge bomen langs de dijk, wat boerderijen in de verte, zwanen en ganzen.

Het gebruikte papier komt uit de catalogus van kledingmerk, geplakt op een A4.

Hanneke Schalkoort, 2022

Twee collages naar aanleiding van de les over kunstenaar Haraprasad Chatterjee.

Nanda, 2022

Ik vind je info en de video’s heel boeiend, ze brengen mij op onbekende paden en tot steeds nieuwe experimenten. Hierbij een kleine collages (10×20) die ik eerder maakte. Weet niet meer welk filmpje me ertoe bracht, waarschijnlijk was het een combinatie van verschillende filmpjes en kunstenaars.

Anne Wijngaard, 2022

Ik wil je graag deze collage laten zien die ik als thema ‘winterwandeling’ meegeef: een wandeling die we hebben gemaakt in december 2020 in Nodebais – Waals Brabant.

Ik heb gebruik gemaakt van eigen foto’s. Als ondergrond een gewoon wit A4 papier met daarop de afbeelding van de plaatselijke kerk in de mist. Daarop ben ik verder gegaan met diverse details uit de verschillende onderwerpen die ik onderweg heb gefotografeerd. In het dorp hebben twee kunstenaars gewoond en ik heb verschillende details van het keramiek verwerkt in de collage. Waarvan 1 op de kerk, en twee op de takken van de boom die ook een pareidolie heeft. Hij ‘kijkt als het ware mee… De zon en de maan zijn een detail uit een groter geheel van een religieus plateau.

Ik heb het geheel op zwart papier van A3 bevestigd.

Jannie Harmsen, 2022

collage, bevrijd verdwalen, Mathilda Slings, 2022

Wat is dit leuk zeg! Ik stuur je mijn uitwerking van je les. En het gaat echt over mij. Dat vind ik heel bijzonder aan de hand van wat woorden. Het maken van een collage deed ik wel vaker, maar nog nooit aan de hand van woorden. Een inspirerende ontdekking!

Mijn collage is op A3 aquarelpapier, ik gebruikte gesso, aquarelverf, inkt en papier. De titel is Wanderlust.

Nav het lijstje dingen die ik in die week bewaard had en de woorden die ik aan de hand daarvan maakte, en het plaatjes zoeken merkte ik dat het geheel iets over mij vertelt. De leukste ontdekking deed ik in je mail over de expositie Wanderlust, terwijl ik bezig was met het maken van de collage. Ik vond het zo treffend dat Wanderlust, niet alleen maar over reislust gaat (wat helemaal niet bij mij past) maar ook de lust om te dwalen, en laat dwalen nou net 1 van de woorden zijn die in de collage terug moest komen. En dan is Wanderlust, naast de lust om te (ver)dwalen en te ontdekken, ook nog eens een gemoedstoestand waarin je jezelf wilt overstijgen, iets anders doen dan anders, iets nieuws ontdekken! Was dat nou niet net wat ik aan het doen was met het maken van deze collage?

De woorden die overbleven om te verwerken waren: Hergebruik, weven/ (Ver)dwalen, bomen/ Bevrijd, symbolisch

Mathilda Slings, 2022

Ik ben niet van het weggooien en gebruik papier van oude schilderijen om het een nieuw betekenis te geven . COLLAGE

Na een druk weekend ben ik vanmorgen in mijn atelier gaan werken met tijdschriften, schaar en lijmstift. Muziekje aan en knippen, scheuren, plakken. Heerlijk.

Ik vond het ook heel interessant en leerzaam om stapsgewijs  aan de slag te gaan. Deze collage is een van de voorbeelden die ik gemaakt heb om een aantal Oekraïne vrouwen (vijf vrouwen en twee kinderen) een creatieve middag te bezorgen.

De Oekraïne vrouwen hebben heel hun emoties verwerkt in de workshop werken met collage. Ik vond het een heftige ervaring maar wel blij dat ik het voor hun heb gedaan . In de bijlage een paar werken.

Ria Soetens, 2022

collage, cursist atelier Ria Soetens, 2022

collage Oekraïne, cursist in atelier Ria Soetens, 2022

Erg leuk die online-les over collage maken.

Inspirerend.

Petra Visser, 2022

Inge, hierbij een verslagje van mijn ‘steentjescollage’.
Welke volgorde heb ik aangehouden:
* Jouw aanwijzingen goed doorgelezen. Elke stap 1 tm 8 goed gelezen en punten die voor mij belangrijk leken op papier gezet.
* Op 1 vel papier geschreven: A. de verzameling (steentjes) B. de reden (schoonheid en vorm) C. daaronder steekwoorden die bij mij opkwamen nav het voorgaande… een rij van div woorden (zee, bos, straat, grindpad, strand, tuin, rivier, glas, grof, schoon, vies, historie)
* Als laatste 2 woorden om mee aan de slag te gaan: zee en historie.
** A4 wit vel papier, uit div tijdschriften plaatjes gescheurd en geknipt, deze gerangschikt.
** Het grappige vond ik, oké dit lijkt aardig, ik vond het rustgevend om te doen, kleuren pasten goed bij elkaar. Maar na een week te laten rusten, wilde ik toch meer plaatjes….
** nu (foto, steentjescollage) bedenk ik mij wat een drukte…. De woorden ZEE en Historie zie ik erin terug komen, maar om te zeggen is het een eenheid????
** Moet eerlijk zeggen dat het er op foto beter uitziet dan in het echt…. wat het maken van een foto, je werk een totaal ander zicht geeft.

Anja de Koning, 2022

Memories of Venice, mijn fotocollage in mixed media.

Het is geen vrolijke collage omdat kleur ontbreekt.
Moet alle lessen op mijn gemak doorlezen en dan
wil ik mijn herinneringen aan Venetië als een soort
behang/wallpaper presenteren met af en toe affiches
die echt zijn afgescheurd en het geheel ruimtelijk
maken.

Frans Artz, 2022