over mij

wat voor jou gewoon is, maakt je bijzonder

Wist je dat wat jij heel gewoon vindt aan jezelf, juist het meest bijzondere is aan jou? Jou jou maken? Al die gewone dagelijkse dingen, dingen waar je waarschijnlijk niet of nauwelijks bij stilstaat, waar je je misschien niet eens bewust van bent, maken jou uniek. Wat je doet, wat je leuk vindt, hoe je kijkt, spreekt, lacht, wat je lekker vindt, wat je draagt, de manier waarop je het draagt, de boeken die je leest, de muziek die je luistert, de manier waarop je je uitdrukt en nog veel meer ‘gewone’ dingen.

Als je graag iets maakt, of het nou een schilderij is of een mooie taart, dan is het fijn als je daar helemaal jouw ei in kwijt kan. Jouw gewone ei, niet andermans ei!  Dat jij het leuk vindt om te doen, dat je het op jouw manier kan doen en dat het eruit ziet zoals het jou voor ogen staat. Maar vooral, dat je het nog eens wilt doen! Dat je telkens als je aan de slag gaat, in al jouw gewone doen, steeds zo geïnspireerd raakt, dat je weer iets wilt maken. Om uitdrukking te geven aan nieuwe ideeën die alleen gaandeweg, al doende, ontstaan. Een manier van creëren, van scheppen, die het bijzondere van jouw ‘gewone’ kunnen en zijn spelenderwijs zichtbaar maakt.

de kracht van creativiteit

Ik weet niet anders dan dat ik dingen maak en schrijf. Het helpt mij om de wereld waarin ik leef beter te begrijpen en er mijn plek in te vinden. Als ik iets maak, geniet ik van het materiaal waarmee ik werk en de mogelijkheden die het biedt. Het liefste gebruik ik materiaal op een wijze waarvoor het meestal niet is bedacht of wordt gebruikt. Met deze manier van werken voel ik mij vrij en zie ik altijd nieuwe kansen. Dit geeft mij een groot geluksgevoel. Als ik schrijf, dwing ik mijzelf beter naar de wereld te kijken en na te denken. Dingen maken en schrijven helpt me te dromen, maar weerhoudt me van zweven. Het geeft me een concreet gevoel van plaats en van tijd.

Eigenlijk realiseerde ik me nooit zozeer wat de kracht van deze creativiteit was, totdat ik een jaar of tien geleden in een zware periode belandde. In mijn directe omgeving kreeg ik te maken met ziekte, overlijden en intensieve mantelzorg. In zo’n periode is het eenvoudig om ‘op te branden’. Van belang is dus dat je je energie op een of andere wijze kunt opladen. Voor mij lukte dat door door met mijn handen dingen te blijven maken.

Creativiteit is een bron van levensenergie. En mijn ideaal is dat zoveel mogelijk mensen die energie levenslang kunnen laten stromen. Op een manier die van binnenuit komt, uit jouw ‘gewone’ doen en laten.

online cursussen: grenzeloze creativiteit

Toen ik met het geven van workshops en cursussen begon, deed ik dat vooral voor kleine groepjes in mijn atelier.

Voor mij en degenen die meededen werkte dit plezierig, maar bij anderen stuitte het op praktische bezwaren. Vooral afstand, tijd en persoonlijke omstandigheden bleken belemmerend te kunnen werken. Om die reden zocht ik naar een manier waarmee ik veel meer mensen zou kunnen bereiken en helpen hun creativiteit aan te wakkeren en te vast te houden ongeacht hun omstandigheden. En dat was het begin van mijn online avontuur.

Meer dan menigeen, ook ikzelf, voor mogelijk had gehouden bleken kennis en vaardigheden van een oud ambacht als handboekbinden op digitale wijze overdraagbaar te zijn. Het beste van twee werelden, de fysieke en de digitale, komt zo in mijn programma samen en ten goede aan een ieder die hierin interesse heeft. Als jij die hebt, nodig ik je van harte uit om te kijken of je in mijn cursusprogramma boekbindkunst iets van je gading aantreft.

individuele coaching: balans, creativiteit, kunst

Enkele jaren geleden kreeg ik de vraag van een van mijn cursisten of ik haar wilde coachen in een creatief traject. Ik had ervaring met coaching en begeleiding vanuit mijn eerdere werk als gezondheidswetenschapper en ik zag mogelijkheden om haar te helpen. In de jaren hierna heb ik dat voor meerdere mensen gedaan en zo gaandeweg en mijn coachingsvaardigheden in praktijk als theorie ontwikkeld en verdiept. Niets is mooier om te zien waar de weg van de verbeelding mensen heen kan leiden. En daar gids in te mogen zijn.

Mijn coachingsaanbod richt zich op drie thema’s: balans, creativiteit en kunst. Raakt dit iets in jou en ben je op zoek naar een ervaren en betrokken coach? Neem gerust contact ophttps://www.degoedemoet.nl/coaching/ om om te kijken of mijn aanbod aansluit bij jouw wensen en behoeften. Ik help je graag op weg!

over het atelier

De naam ‘de goede moet’ is ontleend aan mijn vrije beeldende werk als kunstenaar en graficus. Dit werk staat op een andere website, omdat ik denk dat dat overzichtelijker is. Als graficus maak je afbeeldingen in drukplaten van bijvoorbeeld metaal of hout. Deze drukplaten inkt je in, waarna je de afbeeldingen met behulp van een pers overdraagt op het papier.  Door het afdrukken laat de vorm van de plaat een indruk in het papier achter. De Oudhollandse naam voor zo’n indruk in het papier is ‘moet’.

Grafiek is een minder bekende discipline in de beeldende kunst. Zoals een schilder meestal werkt met penseel, verf en doek, zo hanteert een graficus een drukplaat, inkt, papier en pers. Het werk dat een schilder maakt heet schilderij. Het werk van een graficus wordt aangeduid met prent. Prenten kunnen op verschillende wijzen worden getoond. Een daarvan is de boekvorm, het zogenaamde prentenboek. Het werk van de graficus en boekbinder hangt dan ook nauw samen.

wat anderen over mij zeggen

in de krant

(klik voor een vergroting)