bewaren en beschermen

portefeuilles, overslagdozen en cassettes

Mooie boeken en prenten zijn het waard om zorgvuldig te bewaren en te beschermen. Temperatuur, vocht, licht, stof, vet en vuil zijn de belangrijkste oorzaken van beschadiging. Er zijn vele manieren waarop je beschadigingen van boeken kunt voorkomen. Bijvoorbeeld door te letten op:

  • de manier waarop je ze in handen neemt, bijvoorbeeld met schone handen of wellicht door het dragen van katoenen handschoenen.
  • de manier waarop je ze gebruikt, bijvoorbeeld door het omslaan van hoeken van bladzijden als leeswijzer of door ze letterlijk stuk te lezen.
  • de manier en de plek van opbergen. In een stofvrije kast, staand of liggend, niet blootgesteld aan direct zonlicht.

Naast deze ‘omgangswijzen’ zijn er ook andere manieren om boeken of prenten die je dierbaar zijn, kwetsbaar zijn of een speciale waarde hebben of zeldzaam zijn, te beschermen. De meest eenvoudige manier is het aanbrengen van een wikkel of kaft. Als extra bescherming nodig is, is al snel sprake van een harde kaft of bandzetter, al dan niet voorzien van een extra stofomslag. En een klassieke manier om je boeken tegen stof te beschermen, is het vergulden of kleuren van de boeksnedes. Het aardige is, dat als boeken het ‘verdienen’ om extra beschermd te worden, dit voor de eigenaar van een boek vaak aanleiding vormt voor extra verfraaiing. Wat dat betreft is er weinig nieuws onder de zon. In vroeger tijden mocht het vergulden van de boeksnedes dan wel bescherming tegen stof bieden, maar was gelijktijdig een manier om te pronken met de rijkdom van de bezitter.

Op deze pagina zie je een aantal voorbeelden van portefeuilles, cassettes en overslagdozen: drie andere manieren om je dierbare boeken of prenten te beschermen, op te bergen en te presenteren. Exact op maat en naar eigen smaak.

Door te klikken op afbeeldingen worden ze vergroot en kun je ze in vergroot formaat in een serietje bekijken.

Portefeuille, A4 formaat.
Met linnen rug en stofkleppen. Bekleed met washi.

Cassette met boek.
Boek in linnen bandzetter ronde rug met handversierde boeksnede en handgestoken kapitaaltjes. Cassette op maat met afgeronde voorzijde, bekleed met linnen en sierpapier.

Cassette met boek.
Boek in bandzetter ronde rug met reliëfdruk, bekleed met twee kleuren waterafstotend linnen en handontworpen sierpapier. Handgekleurde boeksnede en handgestoken kapitaaltjes. Cassette op maat met afgeronde voorzijde, bekleed met linnen en sierpapier.

Overslagdoos voor boekje A5 formaat.
Boekje met bandzetter in geel linnen. Ronde rug. Genaaid met gouddraad. Handgemaakte schutbladen. Op maat gemaakt overslagdoosje met titel op voorzijde.

Overslagdoos A4 formaat.
Overslagdoos bekleed in linnen en washi. Benen sluitingen.

Overslagdoos met boek.
Boek in bandzetter ronde rug met reliëfdruk, bekleed met linnen en washi. Handgekleurde boeksnede en handgestoken kapitaaltjes. Overslagdoos op maat, bekleed met twee kleuren linnen.

Overslagdoos met boek.
Boek met bandzetter rechte rug, bekleed met waterafstotend linnen en washi. Handversierde boeksnede, leeslint en handgestoken kapitaaltjes. Overslagdoos op maat, bekleed met twee kleuren linnen.

Overslagdozen voor enkele jaargangen tijdschriften.
Overslagdozen op maat voor elke jaargang tijdschriften. Bekleed met meerdere kleuren linnen. Titel op voorzijde en rug.

Overslagdoos en bewaardoos ‘vlinder’.
Overslagdoos A4 formaat, bekleed met linnen. Op bovenzijde een klein vlinderobject. Collage op bodem en deksel aan binnenzijde. Bewaardoos bekleed met diverse kleuren linnen. Op bovenzijde deksel een grote metalen vlinder en aan binnenzijde gedecoreerd met diverse collages in vlindermotieven.

[magicactionbox id=”1365″]