maatwerk

notitieboeken, schetsboeken, plakboeken, fotoalbums

De vorm en uitstraling van een boek zijn ondersteunend aan de inhoud en de functie ervan. Dit uitgangspunt is bepalend voor de keuze en combinatie van grootte, binding, omslag (bandzetter, kaft), papiersoort, materiaal en afwerking / decoratie.

Notitieboek ‘Maartje’ A4 formaat.
Kant en klaar boekblok voorzien van bandzetter in linnen, met kapitaaltjes en naam in reliëfdruk. Digitaal ontworpen schutbladen. Handversierde boeksnede.

Plakboek ‘Casper’ A4 formaat.
Bandzetter in linnen met naam in reliëfdruk. Genaaide katernen met opdikking aan de rugzijde zodat het boek niet gaat uitstaan aan de voorzijde.

Plakboek ‘Pientje’ A5 formaat.
Bandzetter in linnen met naam in reliëfdruk. Genaaide katernen met opdikking aan de rugzijde zodat het boek niet gaat uitstaan aan de voorzijde.

Plakboek ‘Jools’ A4 formaat.
Bandzetter in linnen met naam in reliëfdruk. Genaaide katernen met opdikking aan de rugzijde zodat het boek niet gaat uitstaan aan de voorzijde. Met extra papieren insteekhoes.

Notitieboek ‘Sarah’ A4 formaat.
Kant en klaar boekblok voorzien van bandzetter in linnen en handontworpen sierpapier. Handbeschilderde boeksnede. Met naam in reliëfdruk op de rug.

Notitieboek ‘vlinder’ A4 formaat.
Extra dik boekblok van drieslagsgevouwen en genaaide katernen, bandzetter in kozo, met reliëfdruk.

Notitieboekjes A6 formaat.
Dunne kleine notitieboeken, makkelijk mee te nemen in de handtas of binnenzak. Binnenwerk van twee of drie genaaide katernen, gemaakt van chloor- en houtvrij, verouderingsbestendig 100 grams papier. Dun kartonnen kaft, bekleed in diverse soorten papier. Fraaie kleine details in de afwerking van randen en schutbladen.

Schetsboek A3-formaat.
Genaaid boekblok in linnen bandzetter, gevouwen katernen van vouwkarton, met kapitaaltjes.

‘Pieces for Peace, 1914-1918’.
Handgebonden boek met gedichten over / uit de eerste wereldoorlog. Geïllustreerd met afbeeldingen uit eigen familiearchief. A5 formaat.
In 2014 deed ik mee aan het project ‘Pieces for Peace 1914-1918’. Een project / wedstrijd voor boekbinders en kalligrafen, georganiseerd door de werkgroep Pieces for Peace in samenwerking met Syntra West en Cultureel Centrum het Perron in Ieper. Ter herdenking van het uitbreken van de eerste wereldoorlog 100 jaar eerder in 1914.

PIECES FOR PEACE
In dit boekje illustreerde ik de toegezonden oorlogspoëzie en foto’s met afbeeldingen uit eigen familiearchief uit de periode 1890-1930: foto’s, postzegels, brieven, recepten, bladmuziek, borduurontwerpen, tijdschriften en kranten.
Mijn familie van vader’s zijde woonde op de grens tussen België en Nederland. Nederlandse soldaten die gemobiliseerd waren woonden destijds bij hen in. In dit boekje heb ik geprobeerd een tijdsbeeld te schetsen van die periode en het schrijnende contrast tussen een vredige thuissituatie en een afschuwelijke oorlog. Twee situaties die gelijktijdig op niet al te verre afstand van elkaar konden bestaan. In de bladmuziek van mijn familie vond ik onder meer het lied It’s a long way to Tipperary. Het is een lied dat beroemd werd in de Eerste Wereldoorlog. Het werd in 1912 geschreven door de Engelsman Jack Judge, wiens grootouders uit county Tipperary in Ierland kwamen. Het lied symboliseerde voor iedere soldaat het verlangen naar huis.

Notitieboeken 23 x 20 cm.
Japanse binding van dubbelgevouwen dunne vellen kozo, harde kaft bekleed met washi, zijdegaren.

Het eigenwijze duimpje, 23 x 20cm.
Tekst: Yvonne Koolhout. Illustraties: Bianca Berghegen. Japanse binding van dubbelgevouwen dunnen vellen kozo, harde kaft bekleed met washi, zijdegaren.

Het eigenwijze plasje, 23 x 20cm.
Tekst: Yvonne Koolhout. Illustraties: Bianca Berghegen. Japanse binding van dubbelgevouwen dunnen vellen kozo, harde kaft bekleed met washi, zijdegaren.

Notitieboekje A5 formaat.
Japanse binding in natuurlinnen, met applicaties uit washi.

Fotoalbum A4+ formaat.
Japanse binding in washi, fotobladen gescheiden door spinnenwebpapier.

Fotoalbum ‘Okaeri’ 27 x 22,5 cm.
Japanse binding. Kaft bekleed met washi en handgedrukt sierpapier. Applicaties uit washi. Tien bladen van gekleurd zuurvrij vouwkarton, gescheiden door spinnenwebpapier

Fotoalbum ‘Okaeri’ 27 x 22,5 cm.
Japanse binding. Kaft bekleed met washi en handgedrukt sierpapier. Applicaties uit washi. Tien bladen van gekleurd zuurvrij karton, gescheiden door spinnenwebpapier

OKAERI
Okaeri is de Japanse term voor het retourneren aan de eigenaar van verloren gewaande voorwerpen.
Een half jaar na de aardbeving en vloedgolf van 11 maart 2011 nam de boekbindclub van Tokio het initiatief om mensen te helpen om hun dierbare foto’s te (laten) herstellen en bewaren. Het begon met de Japanse binder Satoko Kinno die fotoalbums ging maken voor de uit het puin en modder geredde foto’s. Diverse boekbindclubs wereldwijd gaven gehoor aan de oproep van de boekbindclub Tokio om hen te ondersteunen bij hun werk. Uiteraard gaf ook ik gehoor aan de oproep van de stichting Handboekbinden Nederland en maakte twee albums.
De inzendingen werden van zaterdag 3 tot en met zondag 25 maart 2012 geëxposeerd in het Iwate Museum of Art in Morioka. De Tokyo Bookbinding Club zorgde dat alle albums werden gefotografeerd en gecatalogiseerd op een cd-rom. Uiteindelijk werden de albums samen met de gerestaureerde foto’s aan de getroffenen gegeven.

Notitieboekje 5 x 12,5 cm.
Japanse binding. Kaft bekleed met linnen en sierpapier.

Notitieboeken A4 formaat.
Harde kaft ‘alles gelijk af’, bekleed met linnen en sierpapier, ingeslagen aan kop en staart. Deze binding maakt dat het boek volledig plat kan worden opengeslagen en rechtop neergezet kan worden zonder dat het ‘uitzakt’.

Notitieboek A4 formaat.
Harde kaft ‘alles gelijk af’, bekleed met linnen en sierpapier. Deze binding maakt dat het boek volledig plat kan worden opengeslagen en rechtop neergezet kan worden zonder dat het ‘uitzakt’.

Notitieboeken A4 formaat.
Bandzetter in linnen met titel op rug.

Notitieboek A4 formaat.
Bandzetter in linnen met sierpapier.

Notitieboek A4 formaat.
Kant en klaar boekblok in bandzetter bekleed met linnen en zelfontworpen sierpapier. Met handversierde boeksnede en leeslint.

Notitieboekje A6 formaat.
Handgenaaide katernen in bandzetter bekleed met zelfontworpen sierpapier, waarvan ook de katernen zijn gevouwen. Met leeslint.

Notitieboek A4 formaat.
Boekblok van handgenaaide katernen, handgekleurde boeksnede, handgestoken kapitaaltjes. Bandzetter ronde rug bekleed met linnen, sierlint en sierpapier.

Readers van gedriegde katernen.
De katernen van deze boekblokken zijn gemaakt van gelijmde (gelumbeckte) losse vellen papier die vervolgens gedriegd zijn.

Schetsboek 20 x 20 cm.
Boekblok van gelumbeckt gekleurd vouwkarton. Harde kaft bekleed met washi en handgedrukt sierpapier.