praktisch binden

Het lesmateriaal blijft 1 jaar onbeperkt toegankelijk. 

In deze cursus praktisch binden ga je van losse A4-tjes, of vellen van een ander formaat, een stevige boeken maken met een mooie harde of slappe kaft. Door de manier waarop de boeken gemaakt worden kunnen ze volledig plat – en verder nog – worden opengeslagen. Door de hoogte van kaft en boekblok aan kop en staart gelijk te houden, wordt ‘doorzakken’ voorkomen.

Ervaring met boekbinden is niet nodig.

Je leert hoe je:

  • van losse vellen papier door middel van lumbecken (een beproefde wijze van rugverlijming) of driegen (een vorm van naaien) stevige boekblokken kunt maken.
  • op eenvoudige wijze een bestaande kaft van een boek kunt verwijderen, zodat je een los boekblok overhoudt.
  • een los boekblok van een gekartonneerde kaft kunt voorzien, bekleed met sierpapier en linnen.
  • een los boekblok kunt voorzien van een slappe kaft van vouwkarton.
  • hoe je de boekblokken en de harde of slappe kaft extra mooi kunt afwerken, bijvoorbeeld door: aanbrengen van schutbladen, rugbewerking van het boekblok, kleuren van boeksnede, aanbrengen van een titel in bijenwas, folie of in reliëf.

De lesstof is toepasbaar

  • op alle formaten losse vellen papier
  • voor kant- en klare boekblokken en boekblokken die je zelf hebt gemaakt door middel van lijmen, driegen of naaien.

Opzet van de cursus.

De cursus wordt aangeboden in een beveiligde online leeromgeving. Het lesmateriaal is onderverdeeld in vier modules met bijbehorende video’s waarin alles stapsgewijs wordt voorgedaan, plus handleidingen. De handleidingen bevatten werkbeschrijvingen, overzichten met benodigdheden plus suggesties voor winkels. Daarnaast bevat deze cursus praktische informatie: een video over het preparen van lijm, een notitie ‘boekbinderswenken’ over het werken met papier en karton voor de handboekbinder plus een werktekening en -beschrijving om op eenvoudige wijze je eigen driegmal te maken.