Japanse binding

Het lesmateriaal blijft  1 jaar onbeperkt toegankelijk. 

De eerst bekende  boekvorm was een boekrol (handscroll). Omdat deze vorm in het gebruik niet altijd handig bleek, werden ook andere vormen ontwikkeld, waarbij gebruik werd gemaakt van pagina’s. Omdat deze vaak door middel van plantaardige lijm werden verbonden, werden de boeken regelmatig door insecten aangevroten. Dit leidde tot alternatieve boekvormen waarbij de pagina’s niet meer werden gelijmd maar door middel van garen bij elkaar werden gebonden.

De boekvorm in deze cursus is een variant van de zogeheten pouch-binding (enveloppe-binding). Deze vorm van binden ontstond in de 14e eeuw en is tot op heden de meest voorkomende Japanse vorm van boekbinden. Je leert hoe je dunne losse vellen papier volgens deze eeuwenoude Japanse methodiek tot een sierlijk boek kan vouwen en binden. De schoonheid van dit type boek ligt in de eenvoud van de vorm en de rijkheid van het gebruikte materiaal. Hierdoor is het zeer geschikt als persoonlijk cadeautje voor bijzondere gelegenheden en feestdagen.

Ervaring met boekbinden is niet nodig.

De cursus ‘Japanse binding’ bestaat uit:

  • drie lesvideo’s, waarin het maakproces van begin tot einde stapsgewijs wordt voorgedaan. Ondertiteld en op volledige schermgrootte te bekijken.
  • een handleiding met een stapsgewijs beschreven werkwijze plus overzicht van benodigdheden en winkelsuggesties.
  • een beschrijving van de kenmerken en herkomst.
  • praktische tips over looprichting, lijmen en snijden.
  • een werkbeschrijving voor het maken van een drieg- en/of naaimal. De mal heb je niet per se nodig. In de video worden twee alternatieven getoond voor het boren van de naaigaatjes.

De cursus wordt aangeboden in een beveiligde online leeromgeving.