creatieve bindingen

Het lesmateriaal blijft 1 jaar onbeperkt toegankelijk.

In deze cursus ‘creatieve bindingen’ ga je aan de slag met vier creatieve boekvormen. Boekvormen met een oude geschiedenis in een nieuw jasje. Bij een hiervan bestaat de binding uit vouwen en/of lijmen, maar zonder dat je ervoor hoeft te naaien. Voor de andere drie vormen naai je de bladen en de kaft wel en dient het naaiwerk tevens als sierfunctie.

Opzet van de cursus

De cursus is onderverdeeld in de volgende vier lesblokken met bijbehorende werkboeken en video’s waarin de bindingen stapsgewijs worden voorgedaan. De cursus wordt aangeboden in een beveiligde online leeromgeving. Ervaring met boekbinden is niet nodig.

Je leert hoe je een leporello met kaft en wikkel maakt. De naam Leporello is afkomstig van de knecht van Don Giovanni. Deze Leporello hield op een zigzag gevouwen stuk papier de lijst van minnaressen van zijn heer bij. De leporello leent zich voor vele doeleinden: mooie gekalligrafeerde spreuken of zinnen, foto’s, tekeningen, recepten, stalenboekje voor stof etc.

Je leert hoe je dunne losse vellen papier volgens eeuwenoude Japanse methodiek tot een sierlijk boek kan vouwen en binden. De schoonheid van dit type boek ligt in de eenvoud van de vorm en de rijkheid van het gebruikte materiaal. Hierdoor is het zeer geschikt als persoonlijk cadeautje voor bijzondere gelegenheden en feestdagen.

Een langsteekbinding is een relatief eenvoudige manier om een aantal katernen tot een boekje met een stoer uiterlijk te maken. Het is een van oorsprong vroeg middeleeuwse binding uit Duitsland. Kenmerkend voor de langsteekbinding is dat het binnenwerk rechtstreeks aan de omslag wordt genaaid en dat die omslag uit één stuk bestaat. Het naaiwerk is zichtbaar aan de buitenzijde.

De oorsprong van de Koptische binding ligt in het vroeg Christelijke Egypte, waar de inheemse Christenen Kopten werden genoemd. De schoonheid van dit type boek ligt in de eenvoud van de vorm, het fraaie naaiwerk op de rug en de mogelijkheid tot variatie in materiaalgebruik en ordening. Hierdoor en omdat het volledig plat kan worden opengeslagen, is het voor vele toepassingen geschikt.