creatieve bindingen

Het lesmateriaal blijft onbeperkt toegankelijk.

In deze cursus ‘creatieve bindingen’ ga je aan de slag met zeven creatieve boekvormen. Boekvormen met een oude geschiedenis in een nieuw jasje. Bij vier hiervan bestaat de binding uit rollen, vouwen en/of lijmen, maar zonder dat je ervoor hoeft te naaien. Voor de andere drie vormen naai je de bladen en de kaft wel en dient het naaiwerk tevens als sierfunctie.

Opzet van de cursus

De cursus is onderverdeeld in de volgende zes lesblokken met bijbehorende werkboeken en video’s waarin de bindingen stapsgewijs worden voorgedaan. De cursus wordt aangeboden in een beveiligde online leeromgeving. Ervaring met boekbinden is niet nodig.

Vouwen en rollen zijn wellicht de meest vroege en elementaire manieren om iets van papier te maken. Origami betekent ‘kunst van het vouwen’. Een kunst die in de 1e en 2e eeuw na Christus in China ontstond en daarna ‘overwaaide’ naar Japan. Een boekrol is een klassieke oosterse boekvorm die voor verschillende toepassingen wordt gebruikt zoals sumi-e, kalligrafie, pentekeningen, oorkondes, kalenders etc.

Op een zine kun je je creativiteit helemaal botvieren. Het is een boekje dat op zichzelf staat. Maar je kunt het ook gebruiken als katern voor een andere vorm van binden, zoals Koptische binding, langsteekbinding of genaaid op bandjes met een mooie bandzetter. Een zine leent zich uitstekend om samen met anderen mee aan de slag te gaan. Let op: het werkt verslavend!

Je leert hoe je een leporello met kaft en wikkel maakt. De naam Leporello is afkomstig van de knecht van Don Giovanni. Deze Leporello hield op een zigzag gevouwen stuk papier de lijst van minnaressen van zijn heer bij. De leporello leent zich voor vele doeleinden: mooie gekalligrafeerde spreuken of zinnen, foto’s, tekeningen, recepten, stalenboekje voor stof etc.

Je leert hoe je dunne losse vellen papier volgens eeuwenoude Japanse methodiek tot een sierlijk boek kan vouwen en binden. De schoonheid van dit type boek ligt in de eenvoud van de vorm en de rijkheid van het gebruikte materiaal. Hierdoor is het zeer geschikt als persoonlijk cadeautje voor bijzondere gelegenheden en feestdagen.

Een langsteekbinding is een relatief eenvoudige manier om een aantal katernen tot een boekje met een stoer uiterlijk te maken. Het is een van oorsprong vroeg middeleeuwse binding uit Duitsland. Kenmerkend voor de langsteekbinding is dat het binnenwerk rechtstreeks aan de omslag wordt genaaid en dat die omslag uit één stuk bestaat. Het naaiwerk is zichtbaar aan de buitenzijde.

De oorsprong van de Koptische binding ligt in het vroeg Christelijke Egypte, waar de inheemse Christenen Kopten werden genoemd. De schoonheid van dit type boek ligt in de eenvoud van de vorm, het fraaie naaiwerk op de rug en de mogelijkheid tot variatie in materiaalgebruik en ordening. Hierdoor en omdat het volledig plat kan worden opengeslagen, is het voor vele toepassingen geschikt.