Toffe Peren – 2019.01.14 Koppermaandag worstenbroodjes

Een andere Toffe Peer bekijken? Klik HIER voor het overzicht.

Koppermaandag

Koppermaandag: hoesje of feestmuts? Foto: http://althaeapers.nl

Vandaag, 14 januari 2019 is het Koppermaandag.

Koppermaandag is de eerste maandag na Driekoningen op 6 januari.┬áVan oudsher is dit een feestdag voor de gilden waarmee zij de donkere periode rond de kortste dag afsloten. In de steden waar zij werkten zamelden de leden van de gilden geld in, dat zij vervolgens verbrasten. De naam Koppermaandag is waarschijnlijk afgeleid van het woord ‘kopperen’ dat ‘feestvieren’ betekent en ‘kop’ dat staat voor ‘beker’.

In vroeger tijden vervaardigden boekdrukgezellen ter gelegenheid van deze dag een kunstzinnig drukwerk met een heilwens voor het nieuwe jaar. Deze prenten schonken zij aan hun meesterdrukkers en aan de eigenaar van de drukkerij.

In deze tijd wordt Koppermaandag nog steeds door grafici, drukkers en boekbinders gevierd. Dat gebeurt in alle regio’s van het land. Een hiervan wil ik graag met je delen.

De Kopperman te Princenhage

Op het platteland werden op Koppermaandag ploegfeesten gehouden. Verklede mensen trokken met een ploeg van huis naar huis en haalden geld op om in de kerk kaarsen van te branden.

Ook in het Brabantse dorp Princenhage, nu een wijk van Breda (Prinsenhage), werd Koppermaandag gevierd. Over Princenhage wordt wel gezegd dat daar eerst de kerk werd gebouwd en pas daarna de dorpskern daaromheen ontstond. Ter gelegenheid van Koppermaandag maakte De Althaea Pers, een uitgeverij voor marginaal drukwerk, een uitgave die verhaalt over het gebruik in Princenhage om aan het werkvolk op het boerenland op die dag gratis worstenbroodjes uit te delen.

Foto: http://althaeapers.nl

Voor de uitgave van 2019 is de informatie over het eten van worstenbroodjes omgezet naar een lied. Op de wijze van het lied Zeg, ken jij de mosselman wordt verteld over dit gebruik. Het blad van 95cm lengte is opgerold op een houten balkje en vervat in een katoenen hoesje. Voor elk exemplaar is een hoesje met een ander designprint gebruikt.

De website zegt het niet zo, maar de hoesjes zien er uit als feestmutsjes.

De Althaea Pers laat jaarlijks op koppermaandag een uitgave verschijnen. Die uitgave betreft altijd een onderwerp dat direct of indirect verband houdt met de boek-, drukkers- of papierwereld. Net als alle uitgaven van De Althaea Pers zijn ook de Koppermaandaguitgaven de moeite waard om te bekijken. Dat kan HIER.

TOFFE PEREN
over oude recepten en kookboeken in een nieuw jasje