Toffe Peren – 2018.11.15 Koken met Kitty en gevulde speculaas

Een andere Toffe Peer bekijken? Klik HIER voor het overzicht.

Deze week had ik het wat druk. Het kwam er daarom niet meer van om de gevulde speculaas te maken. Gelukkig was dat helemaal niet erg, want de amandelspijs die ik al klaar had, kan rustig twee weken in de koeling worden bewaard, of, zonodig nog veel langer in de diepvries. Dat doet niets aan de smaak af.

Ik had al wel wat recepten opgezocht voor gevulde speculaas. In eerste instantie lijken ze op elkaar, maar per recept lopen de verhoudingen en de oventemperaturen nogal uiteen. De recepten komen uit vier oudere kookboeken. Drie ervan uit 1976, en eentje – die van Honig – is zonder datum. Opvallend is, dat drie van deze boeken zijn ge├»nitieerd of uitgegeven door winkels of producenten. Albert Heijn, Honig en Oetker. Blijkbaar is het uitbrengen van kookboeken een goede manier om je waar aan de man of vrouw te brengen!

Toen ik de namen van de auteurs van deze boeken opzocht, allen vrouwen, zag ik dat ze allemaal veel meer boeken op hun naam hadden staan. Uitgezonderd Wina Born, kon ik over de andere vrouwen: Marja Kruik, Heleen M.A. Halverhout, G.A. van Sonsbeek en G.D. Knipscheer niet zo gek veel vinden. De laatste twee waren ‘Leeraressen aan de Nieuwe Huishoudschool te Amsterdam’. Zij stelden de recepten in het Honig’s kookboek samen. In deze tijd zouden al deze auteurs toch zeker al schitteren in een eigen tvkookprogramma, een eigen website hebben of over een aparte pagina op de website van hun uitgever beschikken…. Andere tijden…

Het boek ‘Het volkomen kookboek’ kreeg ik van mijn moeder toen ik op mijn 18e op kamers ging. Ik gebruik het nog steeds, vaak om iets basaals van het koken op te zoeken. Mijn moeder’s eerste kookboek was ‘Recepten Huishoudschool Laan van Meerdervoort ‘s-Gravenhage’. In de video die ik deze week van haar maakte, vertelt zij daar meer over. Ik vind het supertof dat zij het goed vindt dat ik dat filmpje hier deel!

Klik om te downloaden:

RECEPTEN GEVULDE SPECULAAS

KOKEN MET KITTY

TOFFE PEREN
over oude recepten en kookboeken in een nieuw jasje