Toffe Peren – 2018.11.08 kweepeerlikeur, geconfijte citroenschilletjes, amandelspijs

Een andere Toffe Peer bekijken? Klik HIER voor het overzicht.

Deze week had ik helaas meer rotte peren dan toffe peren… Ik had nog een mooie hoeveelheid peren weggezet voor het recept van deze week: de kweepeerlikeur. Helaas waren er heel veel bruin van binnen. En dat zie je niet alleen, maar dat proef je ook. Eigenlijk had ik het kunnen weten. De meeste peren waren van de grond geraapt en hadden aan de buitenzijde al snel spikkeltjes gevormd. Onthoud: peren moet je plukken, niet rapen!

Maar met een beetje fantasie kun je natuurlijk ook de situatie naar je hand zetten. Ik had een aantal mooie goudreinetten en besloot deze voor de hoeveelheid gemiste kweeperen in de plaats te stellen. Het recept dat ik als basis gebruikte komt uit het boekje ‘In pot en fles’. Het recept vind je terug in de video hieronder. Meer informatie over het boekje volgt komende week.

Voor de likeur maakte ik gebruik van eau de vie in plaats van brandewijn. Eau de vie is zachter van smaak en heeft een hoger alcoholpercentage. Dat verlengt de houdbaarheid. De eau de vie is helaas in Nederland moeilijk verkrijgbaar. De mijne haalde ik in Frankrijk, in de Elzas.

In het recept voor de kweepeerlikeur is sprake van een stukje amandelspijs. Ik houd niet zo van de spijs die je koopt en maak het graag zelf. In het recept dat ik hiervoor gebruik is sprake van geconfijte citroenschilletjes.  Tegenwoordig kun je weer heel veel geconfijt fruit kopen bij notenbar, kaasboer, groenteboer, supermarkt. Maar citroenschilletjes….??? Vreemd genoeg kon ik deze nergens vinden. Je snapt het al: ook hiervoor lekker zelf aan de slag!

KWEEPEER(APPEL)LIKEUR

GECONFIJTE CITROENSCHILLETJES

AMANDELSPIJS

TOFFE PEREN
over oude recepten en kookboeken in een nieuw jasje