Toffe Peren – 2018.11.01 kweepeercompote, gelei, limonade, siroop en glühwein

Een andere Toffe Peer bekijken? Klik HIER voor het overzicht.

Het is 1 november: Toffe Perendag.

De reden dat ik Toffe Peren ben begonnen, is dat ik graag het ‘oude’ actueel maak en wil houden. Niet dat ik alles wat ooit was wil bewaren, maar wel graag de goede dingen ervan. Er is tegenwoordig veel aandacht voor geschiedenis en erfgoed, mijn liefde ligt vooral bij een meer dagelijkse vorm daarvan. Zoals landschap, literatuur, taal en de voorwerpen waarmee we ons omringen.

Een type van die voorwerpen waar ik nogal verknocht aan ben, zijn boeken. En dan vooral boeken die al een hele poos meegaan, die een persoonlijke geschiedenis kennen, boeken met een verhaal. Vooral voor kookboeken heb ik een zwak. De liefde waarmee ze worden geschreven, de recepten die van generatie op generatie worden doorgegeven, de herinneringen en verhalen die ze oproepen. Als particulieren bij mij boeken (willen) laten herstellen, dan gaat het meestal om bijbels, studieboeken of kookboeken. Als ze albums willen laten maken dan gaat het om lege boekjes om speciale herinneringen in op te kunnen tekenen, om fotoalbums of om het binden van kindertekeningen. Allemaal ‘dagelijks erfgoed’.

Deze zomer verhuisde ik van Dreumel naar Leusden. Dat dwong me om eens kritisch te kijken naar de spullen die ik al dan niet wilde meenemen. Opeens viel het me op hoeveel kookboeken ik op de plank had staan en hoeveel er al een tijdje lagen te wachten op herstel. Ik bladerde er wat in en dat was waarschijnlijk het moment waarop ik dacht: waarom zou ik ze niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk in een nieuw jasje steken? De historie en de inhoud ervan delen met anderen die dat ook aanspreekt? Ze samen in onze eigen keukens weer een nieuw, eigentijds, leven inblazen?

Enfin, uitgangspunt voor deze eerste ‘Toffe Peren’ editie is een recept voor kweepeercompôte. Het is afkomstig uit het boekje ‘De peer en de kwee in de huishouding’ dat net na de bevrijding in 1945 verscheen.

Ik hoop dat je wat kweeperen of stoofperen in huis hebt kunnen halen.

Bij deze Toffe Peren ontvang je de volgende drie bijlagen (klik op de afbeeldingen hieronder om ze te downloaden).

Volgende week gaan we likeur maken. Die moet een week of zes rijpen. Dat is precies genoeg tijd om voor de kerstdagen of oud en nieuw een glaasje te kunnen schenken.

Voor nu: Veel keukenplezier!

TOFFE PEREN
over oude recepten en kookboeken in een nieuw jasje