mijmeren over stijl

Zoals inhoud en ordening de zeggingskracht van je verhaal bepalen, geldt dat ook voor de stijl van je boek. De zeggingskracht wordt groter door de sfeer en uitstraling te kiezen die passen bij jouw verhaal en jouw persoonlijkheid. Hiermee begeef je je op het pad van je persoonlijke beeldtaal.

opdracht 2 jouw stijl

Ook voor deze opdracht kun je gebruik maken van het werkboek dat je op de startpagina van deze module kunt downloaden. Het werkt het beste om de vragen die erin aan de orde komen, te beantwoorden op de volgorde waarin ze gesteld zijn:

  • Voor wie en voor welke gelegenheid maak je het?
  • Wat is de ontvanger voor persoon?
  • Wat voor soort boek moet het worden?
  • Waar krijgt het een plek?
  • Hoe gaat het boek gebruikt worden?
  • Aan welke eisen moet het voldoen?
  • Hoe zou je de sfeer beschrijven van het boek dat je wilt maken?
  • Hoe zou je de uitstraling beschrijven van het boek dat je wilt maken?

Als je deze vragen hebt beantwoord, probeer je een vertaling daarvan te maken in termen van:

  • beeld- en vormaspecten
  • materiaal

Om je op weg te helpen, worden in het werkboek bij elke vraag voorbeelden gegeven. Maar omdat het sowieso niet altijd eenvoudig is om het boek dat je wilt maken, zo goed mogelijk voor ogen te krijgen, heb ik ook wat video’s gezocht ter ondersteuning. Misschien werken ze niet allemaal voor je, maar ik hoop dat tenminste een ervan dat wel zal doen.

Op dit moment in de cursus, als je nog niet aan het binden bent, maar de tijd neemt om te mijmeren, is het wellicht ook fijn om het boek: Dufner, Meinrad: ontdek je scheppende kracht te lezen. Meinrad Dufner is een schilder, dichter en monnik van de benedictijner abdij in Münsterschwarzach. Het boek gaat over creativiteit en zingeving. Het is uitgegeven door Uitgeverij Ten Have, Kampen, 2006.

Mood boards zijn een geweldige manier om uitdrukking te kunnen geven aan je ideeën tijdens een ontwerpfase. In het geval van deze video, het ontwerpen van een ruimte in je huis. In deze video deelt ontwerper Nathan Turner zijn ideeën over het perfecte moodboard en de verschillende manieren om eraan en ermee te werken.

Misschien vind je het fijn om ook op internet ‘plaatjes’ te verzamelen voor de stijl van je boek. Er zijn veel manieren waarop je dat kunt doen. Pinterest biedt een aantrekkelijke en eenvoudige manier van werken. In deze video krijg je uitleg hoe je daar terecht kunt en hoe je daarop digitale moodboards kunt maken.

Deze video geeft je een geleide meditatie om je creativiteit op gang te helpen en te houden.

De bekende Nederlandse boekontwerper Irma Boom geeft in deze video haar ‘manifesto’ voor een boek. Wat een boek volgens haar moet zijn. En hoe belangrijk het is om aan je ideeën vast te houden.

Klik op de button om terug te keren naar de startpagina van deze module.