inhoud en ordening

Boeken zijn als wonderkabinetjes.

De term ‘wonderkabinetjes” verwijst naar de mooie en soms hele rare spulletjes die ontdekkingsreizigers uit verre landen meenamen en thuis lieten zien. Wonderkabinetjes zijn werelden in een notendop. Werelden die de moeite waard zijn om gekend, gekoesterd en behouden te worden. En anderen er deelgenoot van te maken. Hoe die werelden eruit zien, of hoe we denken dat ze eruit zien, wordt bepaald door de reiziger en samensteller van zo’n wonderkabinet. Door zijn of haar ordening, selectie en presentatie.

En wat voor wonderkabinetten geldt, geldt ook boeken. Jouw ordening, selectie en presentatie bepaalt wat voor beeld jouw boeken bij de lezer of de kijker oproept. Om deze reden krijg je in onderstaande video’s een kort overzicht te zien van de geschiedenis van de wonderkabinetten en voorbeelden van hedendaagse varianten.

Een boekbinder brengt samenhang aan.

Een boekbinder brengt samenhang aan. Letterlijk en figuurlijk. Om samenhang aan te brengen heb je ideeën nodig voor een ordening. Onderstaande video’s zijn bedoeld als inspiratie en ondersteuning bij jouw keuzes. Ze geven in vogelvlucht een idee over de geschiedenis, de mogelijkheden en de betekenis van het ordenen.

opdracht 1 jouw verzameling

De eerste opdracht is om na te denken over jouw eigen verzameling en de inhoud en ordening daarvan:

  • waaruit bestaat deze verzameling?
  • wat is de achterliggende wereld?
  • wat is jouw verhaal (of zijn jouw verhalen) hierover?
  • hoe bouw je je verhaal op?

Voor deze opdracht staat op de startpagina van deze module een werkboek klaar dat je kunt downloaden.

Klik op de button om terug te keren naar de startpagina van deze module.