STILLEVEN – INLEIDING
But in a still life, there is no end to our looking, which has become allied with the gaze of the painter; we look in and in, to the world of things, in their ambiance of cool or warm light, in and in, as long as we can stand to look, as long as we take pleasure in looking.
Het schilderen van een stilleven gebeurt al sinds mensenheugenis. Op de muren van Pompei zijn al stillevens aangetroffen. In de 16e eeuw werd echter de kiem gelegd voor stillevens als genre. Een stilleven leende zich uitstekend om schilderkunstige problemen thuis in alle rust te leren op te lossen. Bovendien hadden stillevens het voordeel dat de makers er veel van hun persoonlijke voorkeuren in kwijt konden. Voorwerpen die ze aanspraken en de symboliek die daarmee te maken had. Zo ontstonden verschillende type stillevens, zoals pronkstillevens, bloemstillevens, fruitstillevens, vanitasstillevens etc. Voor het slagen van een stilleven spelen meerdere facetten een rol. De belangrijkste zijn wellicht: belichting, compositie, voorwerpen, symboliek, harmonie, kleur en stofuitdrukking. Ook in de moderne kunst is stilleven een genre dat nog springlevend is. In onderstaande filmpjes wordt dit genre op uiteenlopende manieren belicht.
Symboliek speelt in stillevens een heel belangrijke rol.
Tussen Kunst en Kitsch-expert Willem de Winter legt aan de hand van een stilleven van Henk Helmantel uit wat een stilleven is.
Visitors might think they know what still life is, they might think they know what modern art is, but I think this show will make them think differently.
Korte documentaire over de expositie ‘In The Presence of Things — Four Centuries of Still-life Painting’ in het Calouste Gulbenkian Museum in Lissabon . Met stillevens van onder meer Cézanne, Van Gogh, Picasso, Dalí, Gauguin, Braque, Gris Monet, Matisse, Magritte.
Artists have been making still lifes for thousands of years because they offer an opportunity to reflect on the objects that surround us in daily life.
In deze video worden twee uiteenlopende stillevens – een van Jan van Huysem uit 1722 en de ander van Man Ray uit 1933 – met elkaar vergeleken door middel van een ‘formele analyse’ over visuele elementen en ontwerpprincipes.
For a long time people have been using the things around them in their art as far back as ancient Pompei.
Deze video gaat kort in op de geschiedenis van het stilleven in de kunst, de revival van het genre in de jaren zestig en het gebruik van stilleven in verschillende media. Met voorbeelden van kunstenaars Liu Yingzhao, Tom Wesselmann, KangHee Kim, Richard Shaw en Richard Diebenkorn.