boeken in beeld – Martha Baarda

Laat je inspireren door Martha.

Ik liep al een hele tijd rond met het idee om een cursus handboekbinden te volgen en tot mijn vreugde kwam ik op een bepaald moment de website van Inge tegen, waarop diverse cursussen werden aangeboden die te maken hebben met handboekbinden en boekrestauratie. Wat mij daarin aansprak was dat Inge niet alleen gefocust is op de technische kant van boekbinden maar dat ook de creatieve kant een belangrijk onderdeel is van haar lessen. Bovendien woont en werkt ze in mijn  directe omgeving, een bijkomend voordeel.

Allereerst ben ik , samen met een vriendin die ook geïnteresseerd was, bij haar langs gegaan om kennis te maken en om wat meer idee te krijgen van de basiscursus handboekbinden, de cursus waarin ik in eerste instantie was geïnteresseerd. Het klikte tussen ons, het atelier voelde als een uitnodigende plek en ik had gelijk zin om te beginnen.

In de drie cursusdagen heb ik verschillende technieken geleerd om boekblokken te maken, ze in te binden en mooie kaften te maken. Daarnaast heeft Inge ook aandacht besteed aan de theoretische kennis, die nodig is om de basistechnieken onder de knie te krijgen. Ook het benodigde gereedschap werd besproken en ze gaf aanwijzingen hoe eventueel zelf het een en ander te maken. En, wat een weelde, we konden putten uit een grote voorraad prachtig papier en ander materiaal.

Bij Inge voelde ik haar warmte voor het vak en met aandacht en bevlogenheid deelde ze haar kennis en creativiteit met ons. Aan het einde van de cursus ging ik met een aantal mooie zelfgebonden teken en/of schrijfboeken naar huis. Vervolgens heb ik zelf de het basisgereedschap voor handboekbinden aangeschaft, mooi papier had ik al heel lang verzameld, en ik kon aan de slag met het geleerde uit de cursus. Ik heb een prachtige nieuwe hobby erbij!

Martha, 2015

Wil je zelf ook eens aan de slag?

Gaan jouw handen jeuken bij het zien van al dit moois? Meld je dan aan voor mijn Boekbindpost.

Je ontvangt direct het gratis e-book starten met handboekbinden, blijft op de hoogte van het cursusaanbod en ontvangt als eerste de beste aanbiedingen.