boeken in beeld – Jannie Harmsen

Laat je inspireren door Jannie.

Er is mij wel eens gevraagd om iets over handboekbinden te schrijven, over mijn opleiding die ik inmiddels al zes jaar volg bij het IKA (Instituut kunst en ambacht) in Mechelen, op een steenworp afstand van mijn huidige woonplaats in Vlaanderen. Thuis deed ik er weinig mee, omdat de ruimte en het materiaal me ontbrak. Bovendien zocht ik naar inspiratie om mijn ervaring van bovenstaande in te kunnen vullen. Die vond ik onlangs in de online cursus Binden & Banden van Inge van den Thillart. Hierin herkende, ontdekte en zag ik een heel mooie aanvulling op bovengenoemde ambachtelijke opleiding.

Jannie Harmsen, mei 2016

Hoi Inge, tijdens het scrollen door mijn foto’s kom ik tot de ontdekking dat ik toch wel graag met thema’s werk en dan verder wel met eigen inzicht. Ik ga je de foto’s per thema doorsturen en dan mag je zelf kiezen welke jij er uit wil pakken.

Jannie Harmsen, mei 2017

Gastenboek. Dit boek heb ik voor het huwelijk van mijn dochter. Het binnenwerk is gemaakt van bruine enveloppen die ik op maat gesneden heb. Schutblad van handgeschept papier (gekocht) en de omslag met dainel waaronder ik een deel van een verpakkingsenvelop heb gebruikt op het plat vanwege de lichte bolling. De rest spreekt voor zich, denk ik.

Valentijn. De harten snij ik uit met mijn snijmachine en een snijmal die ik in verschillende maten heb. Het grotere hart van iets dikker gekleurd karton voor de stevigheid, de andere van 80 grams gekleurd kopieerpapier en dit vier keer. Het leuke hiervan vind ik dat het een hart is en als je het omdraait een vlindereffect heeft. Het is stevig en het lijkt tevens op een boekje omdat de blaadjes omgeslagen kunnen worden en er op geschreven of geplakt kan worden.

Halloween. Dit naar aanleiding van het onderdeel ‘extra vaardigheden: maken van kleine boekjes’. Als je op de sticker drukt gaat er een lampje branden. Gekocht bij de Lidl, zo ook het mooie sierpapier.

Herfst. Omdat ik hier zo graag mee werk! Hier verwerkt in een ‘zine’.

Overige voorbeelden.

Wil je zelf ook eens aan de slag?

Gaan jouw handen jeuken bij het zien van al dit moois? Meld je dan aan voor mijn Boekbindpost.

Je ontvangt direct het gratis e-book starten met handboekbinden, blijft op de hoogte van het cursusaanbod en ontvangt als eerste de beste aanbiedingen.