Geplaatst op Geef een reactie

Boekbindidee, mijn blinde vlek

Klaar voor de start: workshop Boekbindidee bij de Volksuniversiteit Utrecht.
Goed bereikbaar, prettige ruimte, goed verzorgd.

Afgelopen week vond voor de tweede keer dit jaar de workshop Boekbindidee plaats. Een workshop om je op gang te helpen bij een goede ideevorming en voorbereiding op het inbinden van jouw mooie spullen. Zoals foto’s, tekeningen, verhalen, recepten, aantekeningen of andere papieren die je dierbaar zijn. Net als de eerste keer in het voorjaar, was de workshop snel helemaal volgeboekt. Achteraf vind ik het nog steeds een beetje gek van mezelf dat ik in de tien jaar dat ik nu les geef niet eerder op het idee kwam om deze workshop te geven. Ik had er al zoveel meer mensen blij mee kunnen maken. Duidelijk een voorbeeld van een blinde vlek… šŸ™‚

Maar de ogen zijn uitgewreven en de blinde vlek is verdwenen. Boekbinden is toch anders dan schilderen, tekenen of boetseren. Daarover hebben de meesten wel enig idee wat het inhoudt, of het bij je past, wat je ervoor nodig hebt. Over boekbinden is minder bekend. En, onbekend maakt onbemind. Misschien klopt dat wel. Maar zo jammer, want boekbinden is veelzijdig, creatief, ambachtelijk. Je kunt er je ziel en zaligheid op vele manieren in kwijt.

Maar, blijft de vraag: als je er al over denkt om een boekje te maken, hoe begin je dan? Wat heb je nodig, wat is mogelijk, wie kan het je leren? En natuurlijk, als je echt wilt leren boekbinden en dus van plan bent meerdere boeken te gaan maken, dan is oefening onderdeel van de lol. Dan ga je er op voorhand van uit dat je door ervaring beter gaat worden en mogen er in de eerste exemplaren nog wel schoonheidsfoutjes zitten. Maar wat als je maar Ć©Ć©n boek wilt maken? Bijvoorbeeld een receptenboek, een opa- of omaboek, een gedichtenbundeltje voor een dierbare vriend?

Er zijn zoveel vragen die een drempel kunnen vormen voordat je aan de slag durft te gaan. Met deze workshop help ik de deelnemers graag die hobbels te nemen. Net als in het voorjaar, lijkt dat ook afgelopen week te zijn gelukt. Achteraf vroeg ik naar de ervaringen. Hier enkele van de reacties.

Zeer leerzaam, erg veel ruimte om op de individuele wensen en vragen in te gaan. Erg fijn!

Zo’n mooie middag, waar ik veel heb opgestoken en gaandeweg steeds meer ideeĆ«n kreeg. Geweldig.

Prettige, gestructureerde opbouw, veel ruimte voor individuele vragen.

Gezellig, instructief en inspirerend.

Nou, met deze uitspraken ben ik natuurlijk heel erg blij. Zoveel blije mensen in slechts 3,5 uur tijd….

Na afloop van de middag zei ik dat ik het leuk zou vinden om te zijner tijd wat te mogen zien van de boekjes die gemaakt zouden gaan worden. Daar kreeg ik de dag erna een wel hele snelle reactie op. Bij een van de deelnemers, Lenie Voortman, waren de handen zo aan jeuken dat ze direct aan de slag was gegaan. Voor een vriendin die in een wat moeilijke periode zat maakte ze een ‘schaapachtig’ (haar woorden) miniboekje van 5x5cm. Te leuk om niet bij dit bericht te delen.

Voor ieder die denkt: die workshop is wat voor mij. Meld je aan voor een van mijn nieuwsbrieven: Boekbindpost, Boekbindidee of Toffe Peren en je krijgt automatisch bericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *